Τοποθέτηση της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία στη συζήτηση σχετ ικά με τον προϋπολογισμό του 2023 στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρ ικής Μακεδονίας

Στην τοποθέτησή της στη συζήτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2023 στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, η Λήδα Δώδου εκ μέρους της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία τόνισε τα εξής:

Ακούσαμε στην ειδική συνεδρίαση για έναν προϋπολογισμό που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών, «ρεαλιστικό» κι «εφαρμόσιμο». Αλλά αυτό δεν αφορούσε παρά την εφαρμογή των αντιλαϊκών κεντρικών πολιτικών της ΕΕ, της ΝΔ και των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα. Μειωμένος και χωρίς να αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας, από το κονδύλι για τα έργα οδικού δικτύου, μέχρι τις μεταφορές μαθητών και αντιπλημμυρικά έργα. Προϋπολογισμός περιφέρειας από τον οποίο ο τακτικός προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά απών και η διοίκηση συναινεί. Υλοποίηση πολιτικής που διαχειρίζεται την φτώχεια ίσα-ίσα για να αποφύγει τις κοινωνικές εκρήξεις και σκορπάει λεφτά από δω κι από κει, μέσω της διαρκούς αναθεώρησης μιας πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης. Με τους τυπικά ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, την αλλαγή κωδικών και τη μεταφορά ποσών, χωρίς να αλλάζει η «πίτα» των συνολικών δαπανών, που παραμένει η ίδια.

Ο προϋπολογισμός δεν συνιστά μια μόνο λογιστική αποτύπωση για έσοδα-έξοδα, αλλά αντιπροσωπεύει την πολιτική και τις προτεραιότητες της διοίκησης του Απ. Τζιτζικώστα, με την οποίο διαφωνούμε ριζικά, από την σκοπιά των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η πολιτική αυτή της διοίκησης της περιφέρειας αποσκοπεί στην εμπέδωση της λογικής ότι δεν υπάρχει εναλλακτική έξω από την στήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου, πορευόμαστε με ό,τι έχουμε, δηλαδή φτωχά και στην συγκεκριμένη περίπτωση και αντιλαϊκά, ψαλιδίζοντας ακόμα περισσότερο τα απομεινάρια της κοινωνικής πολιτικής.

Η περικοπή των κονδυλίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κομβικό σημείο. Ακόμα και η αίθουσα που υποτίθεται ότι θα λειτουργεί και ως αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου -μένει να φανεί, καθώς όλα λειτουργούν κανονικά και διά ζώσης εκτός από το Περιφερειακό Συμβούλιο- χρηματοδοτείται από ιδιωτικά κονδύλια, εν είδη δωρεάς από την εταιρεία του ΤΑΠ, που προσπαθεί να διαφημίσει το δήθεν κοινωνικό της πρόσωπο. Δεν ξεχνάμε βέβαια ποιο «κοινωνικό πρόσωπο» έδειξε στους κατοίκους της Περιφέρειας.

Ακούμε ότι γίνεται το καλύτερο και ότι η διοίκηση ασχολείται τάχα με τον αναπτυξιακό ρόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ή όπως δήλωσε ο περιφερειάρχη, «να δημιουργήσουμε μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με ευκαιρίες και προοπτικές για όλους.». Ποια είναι η ανάπτυξη; Η παραχώρηση της ΔΕΘ για έργα που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του κόσμου ή η παραχώρηση φιλέτων στο παραλιακό μέτωπο;

Οι περικοπές που έχουν κάνει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχίζονται αμείωτα και είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το αποδέχεται ως φυσικό φαινόμενο, όπως και το γεγονός ότι θα συνεχιστούν. Τα χρήματα κόβονται από τις δαπάνες που αφορούν την ποιότητα ζωής όλου του λαού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το καλύτερο που απομένει κατά την διοίκηση να κάνει είναι να παρουσιάσει συλλογή τροφίμων για τους ευάλωτους πολίτες. Λες και δεν είναι αυτές οι πολιτικές που τους καθιστούν ευάλωτους. Εξάλλου με τέτοια κανένας δεν βγαίνει από την φτώχεια και την εξαθλίωση. Δουλειές χρειάζονται οι άνθρωποι, με δικαιώματα και αξιοπρεπή μεροκάματα, ασφάλιση, απαλλαγή από την φορομπηξία, υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές. Και η διοίκηση, αποδεχόμενη τις περικοπές ωσάν φυσικό φαινόμενο, αφενός γίνεται συμμέτοχη και συνένοχη, αφετέρου δεν λέει λέξη για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που ακολουθεί , δηλαδή της πολιτικές της ΕΕ και της εκάστοτε μνημονικής κυβέρνησης που φορτώνει την κρίση του συστήματος. Γιατί αυτό είναι όλες οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βλέπουμε και που κάθε φορά δεν τις περιμένουμε… Μια ενιαία επίθεση στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, στους πιο αδύναμους.

Η πολιτική αυτή φταίει και επιδιώκεται να συνεχιστεί, στα οποία θα καταστραφεί κάθε κοινωνική περιβαλλοντική και δημόσια πολιτική στο τοπικό κράτος. Είναι πρόβλεψη γραμμένη στα μνημόνια και στις δανειακές συμβάσεις, στα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ομοσπονδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γραμμένα αυτά και τα φέρνει η ΕΕ, μαζί με τις κυβερνήσεις και το αστικό μπλοκ εξουσίας. Αυτό είναι το πλαίσιο που αποδέχεται η διοίκηση, γι’ αυτό δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικά σε ό,τι αφορά τα έργα και τον προϋπολογισμό. Και αυτός ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έχει ως βασική προϋπόθεση την ελαστική υποαμειβόμενη εργασία των μερικών μηνών, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας εργολαβιών ή τύπου ΕΣΠΑ. Ενός ΕΣΠΑ που η διοίκηση θεωρεί βασικά χρηματοδοτικό εργαλείο.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει και άλλη πρόταση για τη λειτουργία και την παρέμβαση της περιφέρειας στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Υπάρχει και άλλη άποψη και αυτή γεννιέται στην κοινωνία, στους αγώνες του λαού μας. Ο κόσμος της επισφάλειας που ανακυκλώνεται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε πρόγραμμα ΟΑΕΔ, οι απεργοί της Μαλαματίνας που χτυπιούνται ανελέητα από την εργοδοσία και το κράτος, οι εκπαιδευτικοί που βγάζουν την γλώσσα στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους: με δυο λόγια ο κόσμος που βγήκε προχθές στο δρόμο και διαδήλωσε και στερήθηκε το μεροκάματο του διεκδικώντας αξιοπρεπή ζωή, δουλειά, υγεία και τις άλλες κοινωνικές ανάγκες τους.

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό. Τα αναγκαία κονδύλια μπορούν να αντληθούν από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Αρκεί να υπάρξει η πολιτική επιλογή για αυτή την ιεράρχηση, που είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα της διοίκησης που ακολουθεί την ΝΔ. Γιατί η κυβέρνηση κόβει τον κρατικό προϋπολογισμό για να δώσει τα λεφτά σε ΡΑΦΑΛ και δανειστές και η διοίκηση καταρτίζει «ρεαλιστικούς» προϋπολογισμούς.

Εμείς έχουμε άποψη και θέση. Διαγραφή του χρέους. Κατάργηση των μνημονίων. Ρήξη συνολική με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς.

Διεκδικούμε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, στους μισθούς στις συντάξεις, στην υγεία, στην παιδεία και όχι κόλπα ή πολύ περισσότερο «αποποίηση ευθυνών» και του κεντρικού και του τοπικού κράτους που τα αφήνουν όλα στις μυλόπετρες της αγοράς. Διεκδικούμε διαχείριση του δημόσιου πλούτου, τα δάση, τα νερά, την ενέργεια κ.λπ., με δημόσια πολιτική και όχι ξεπούλημά τους ή ακόμα χειρότερα, με τις κερδοσκοπικές πολιτικές περιβαλλοντικής καταστροφής και κρίσης που βλέπουμε και στον τόπο μας. Διεκδικούμε κοινωνική διαχείριση του δημόσιου χώρου, όχι με ξεπούλημα στους διάφορους «επενδυτές».

Αυτό γεννιέται μέσα στην κοινωνία σαν ανάγκη. Κι αυτή η ανάγκη θα δημιουργήσει τη δυνατότητα μίας άλλης πορείας αυτού του τόπου και μίας άλλης πολιτικής ανατροπής. Σε αυτό είμαστε στρατευμένοι και σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει και τεχνικά οικονομικά επαρκές πρόγραμμα έργων, επαρκές επιχειρησιακό πρόγραμμα και άλλοι προϋπολογισμοί. Δεν μπορεί αυτόν τον δρόμο το σύστημα να τον υπηρετήσει ούτε να τον αντέξει. Ούτε κι εσείς στη διοίκηση που είστε ενταγμένοι σε αυτό.

Κι επειδή η περιφέρεια ως βαθμίδα της οργάνωσης του κράτους παίζει κομβικό ρόλο στην ζωή των πολιτών, έχετε κι εσείς στη διοίκηση πολιτική ευθύνη για την ολοένα εντεινόμενη υποβάθμιση του λαού της περιφέρειας.

Η πρόταση που φέρνει η διοίκηση αντανακλά πλήρως τις αντιλαϊκές πολιτικές που περιγράψαμε και με τις οποίες αποδέχεστε χωρίς παρέκκλιση, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν. Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2023.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: