Ανακοίνωση για την διαδικασία ορισμού οργάνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: «Δεν νομιμοποιούμε μια τέτοια βαθιά αντιδημοκρατική διαδικασία!»

Ανακοίνωση για την διαδικασία ορισμού οργάνων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: «Δεν νομιμοποιούμε μια τέτοια βαθιά αντιδημοκρατική διαδικασία!»

Στη  διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη  προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου την «εκλογή» των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΙΑ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κ. Μακεδονία δήλωσε τα παρακάτω :

            Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο – Καποδίστριας,  Καλλικράτης και  Κλεισθένης – καθορίζουν έναν άκρως  αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας των περιφερειών. Με τους νόμους  αυτούς επιτάθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των περιφερειών και ιδιαίτερα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις του νόμου Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αναμορφώσεις του από τη ΝΔ με τους νόμους Θεοδωρικάκου.  Ενδεικτικό του βαθέματος της αντιδημοκρατικής στροφής και της απόστασης “τοπικής αυτοδιοίκησης” και λαϊκής θέλησης είναι και ο νόμος Βορίδη που καθιερώνει το πλαφόν 3% από τις επόμενες  εκλογές.

            Τα Περιφερειακά Συμβούλια (Π.Σ.) έχουν μετατραπεί σε όργανα επικύρωσης κεντρικών πολιτικών, διακοσμητικά όργανα με όλο και πιο ενισχυμένο το πλαίσιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας,  που  χωρίς καμιά δυνατότητα παρέκκλισης  αποφασίζουν και  υλοποιούν μια αντιλαϊκή πολιτική, αποτελώντας μακρύ χέρι του κράτους..

            Με την έναρξη  της θητείας αυτού του Π.Σ. (Σεπτέμβρης του 2019), είχαμε τοποθετηθεί αναλυτικά για το θέμα της εκλογής του προεδρείου, αλλά και την εκλογή των μελών των επιτροπών. Η εμπειρία αυτών των δύο χρόνων επιβεβαίωσε τα όσα αναφέραμε και ενίσχυσε την αρχική θέση και επιχειρηματολογία μας. Έτσι η θέση μας για αποχή από την ψηφοφορία για τις εν λόγω διαδικασίες παραμένει.

            Το Π.Σ. ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των ηλεκτρονικών συνεδριάσεων έχει πλέον διακοσμητικό χαρακτήρα, ο ρόλος του Π.Σ. εξαντλείταιστο να συζητά  τροποποιήσεις και επουσιώδη διαχειριστικά ζητήματα και στην καλύτερη περίπτωση επικυρώνει επιλογές που αποφασίζονται αλλού.  Με συνεχείς ειδικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι περισσότερες αρμοδιότητες περνάνε στις επιτροπές οικονομικών ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Επιτροπές μάλιστα στις οποίες δεν αποτυπώνεται καν ο πραγματικός συσχετισμός που προέκυψε από τις περιφερειακές εκλογές.

Ταυτόχρονα η απαξίωση της λειτουργίας του Π.Σ. επιδεινώθηκε   με τη ρύθμιση του Κλεισθένη που δεν  υπολογίζονται στις ψηφοφορίες όχι μόνο τα λευκά, αλλά ακόμα και τα κατά για κρίσιμα θέματα όπως ο προϋπολογισμός.

Επίσης το 3/μελές προεδρείο δεν ορίζει τα θέματα ημερήσιας διάταξης, αλλά αυτά ορίζονται μόνο από τον πρόεδρο, δηλαδή από την περιφερειακή αρχή κατά το δοκούν και το πως εξυπηρετείται η πολιτική της.

            Οι εκλογικές διαδικασίες για το προεδρείο του Π.Σ. για μία ακόμη φορά έγιναν μέσα σε ένα εορταστικό και άκρως συναινετικό κλίμα. Τόσο συναινετικό, που το σύνολο των παρατάξεων δεν είχε την όρεξη ούτε να δικαιολογήσει την ψήφο του. Οι μόνοι που πήραν το λόγο για να αιτιολογήσουν την θέση τους ήταν οι επικεφαλής των παρατάξεων που απείχαν από τη ψηφοφορία.

            Απείχαμε από τη διαδικασία εκλογής, του προεδρείου του Π.Σ. για όλους αυτούς τους λόγους. 

            Απείχαμε και από τη διαδικασία εκλογής και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Μητροπολιτικής Επιτροπής  για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η νέα εγκύκλιος Βορίδη, συνέχεια της προηγούμενης του Θεοδωρικάκου,  κατοχύρωσε  θέση στις επιτροπές του Π.Σ. για την Χρυσή Αυγή. Κι αυτό έγινε αν και δεν έχουν πια τρεις έδρες, αφού έχουν διασπαστεί σε τρεις ομάδες. Επικρότησαν όπως φαίνεται τη στάση που δύο χρόνια δείχνουν να  ψηφίζουν και στηρίζουν όλες τις σημαντικές  αποφάσεις της διοίκησης. Όπως η ΝΔ ελπίζει να τους «συνετίσει» για να τους αξιοποιήσει σε επόμενη φάση έτσι και η διοίκηση της περιφέρειας λειτουργεί και η προσέγγιση γίνεται βήμα-βήμα. Η πλειοψηφία του Π.Σ. (διοίκηση και αντιπολίτευση) επικύρωσαν με την ανοχή που έδειξαν τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής για ακόμη δύο χρόνια στα όργανα της περιφέρειας.

            Στις ψηφοφορίες για τις Επιτροπές (Οικονομική- Μητροπολιτική) δεν είχαμε την ίδια στάση με τις εκλογές για το προεδρείο του Π.Σ. από όλες τις παρατάξεις. Αποχή έκαναν η  Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά και η Δημοκρατική Μακεδονία. Η Λαϊκή Συσπείρωση που σε αυτές τις Επιτροπές δικαιούται με τον νόμο έδρα, χωρίς να δικαιολογεί τη διαφορετική στάση  της, συμμετείχε και εξέλεξε μέλη της.

            Στην πράξη αυτό που πραγματικά γίνεται είναι πως δεν υπάρχουν εκλογές για επιτροπές αφού η κάθε παράταξη παίρνει έδρες με βάση τα εκλογικά της ποσοστά και όχι τις προτιμήσεις των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων. Η εκλογή αφορά μόνο την εσωτερική σταυροδοσία των παρατάξεων!

            Ως ΑΝΤΑΡΣΙΑ-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στην Κ. Μακεδονία δεν  νομιμοποιούμε  μια τέτοια βαθιά αντιδημοκρατική διαδικασία. Με αυτό το σκεπτικό απείχαμε  από αυτές τις ψηφοφορίες.

            Διεκδικούμε ένα άλλο τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας των Π.Σ. και ένα άλλο ρόλο των περιφερειών στη κατεύθυνση της πραγματικής αυτοδιοίκησης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: