Οι κυβερνητικές επιλογές στρώνουν το δρόμο στην πανδημία και «βουλιάζουν» Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Κ. Μακεδονία

 • Αντίσταση-Αγώνας-Αλληλεγγύη-Αξιοπρέπεια-Ανατροπή της άθλιας πολιτικής ΝΔ και ΕΕ
 • Μέτρα για την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς
 • Όχι άλλα χρήματα για καθεστωτικά ΜΜΕ και στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
 • Όχι στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι κυβερνητικές επιλογές έφεραν τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κ. Μακεδονία στο χείλος του γκρεμού. Με τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας σε μπλακ άουτ, τους γιατρούς και τους υγειονομικούς γενικότερα στα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής και τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει είναι φανερή η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στήριγμα της ΝΔ ήταν η περιφερειακή διοίκηση και οι δήμαρχοι που λειτουργούν σαν τοπικό κράτος. Είναι ώρα να μπει φραγμός για να μην πληρώσει η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, ο λαός ακριβό τίμημα!

Με ευθύνη της κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες έχουν φτάσει σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, η ΝΔ δίνει το βάρος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και της κοινωνικής δράσης. Κλείνει τα λύκεια και αφήνει ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια επειδή οι εργοδότες απαιτούν να μην δοθούν άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς!

ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ;

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού μετά το καλοκαίρι δεν ήταν μοιραίο! Είναι αποτέλεσμα των ολέθριων κυβερνητικών επιλογών:

 • άφησαν στην τύχη του το δημόσιο σύστημα υγείας: καμία μόνιμη πρόσληψη γιατρού και υγειονομικού προσωπικού, λειτουργία νέων ΜΕΘ μόνο στα χαρτιά, δεν έγιναν μαζικά τεστ για να ελεγχθεί η πανδημία και να μην έρθουν τα νοσοκομεία σε ασφυξία. Αντί να γίνει επίταξη του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα υγείας, ενισχύονται οι μεγαλοκλινικάρχες
 • άνοιξαν τα σύνορα στον τουρισμό του εξωτερικού και ξαναγέμισε κρούσματα η χώρα και ειδικά οι τουριστικές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, αντί να δουλέψει ο τουρισμός με επιδοτούμενο κοινωνικό τουρισμό από τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Η τυφλή λογική της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας οδήγησε σε νέο κύμα κορονοϊού, ενώ η σεζόν ήταν ένα φιάσκο, κατέρρευσε αφήνοντας πίσω ανέργους και χρεοκοπημένους.
 • δεν εφαρμόστηκαν μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα είτε στην παραγωγή είτε στο εμπόριο για τους εργαζόμενους. Στη μαύρη εργασία η διαπίστωση συμπτωμάτων σημαίνει χάσιμο του μεροκάματου και πείνα!
 • δεν υπήρξε η μέριμνα για να λειτουργήσουν χωρίς κινδύνους τα σχολεία με βάση τα αιτήματα του εκπαιδευτικού και μαθητικού κινήματος για 15 μαθητές ανά τμήμα κ.ά. Την ίδια ώρα έκλεισαν τα πανεπιστήμια για να μην χρηματοδοτηθεί η διασφάλιση της λειτουργίας τους. Προωθείται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που σημαίνει υποβάθμιση, ένταση των ταξικών φραγμών στη γνώση, εισβολή των επιχειρήσεων και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
 • Οι αστικές συγκοινωνίες συνέχισαν να συνωστίζουν τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία που δεν είχε άλλη επιλογή.
 • Η νεολαία δεν εμφανίζει τον κορονοϊό γιατί παρτάρει, όπως λένε ξεδιάντροπα τα κυβερνητικά φερέφωνα, αλλά γιατί συνωστίζεται στα αστικά λεωφορεία, στη δουλειά και στο σχολείο
 • Τσακίζονται τα μικρομάγαζα στον επισιτισμό και το λιανεμπόριο, καταβυθίζεται ο κόσμος της τέχνης, αβοήθητοι μένουν οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, χωρίς βοήθεια οι άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή η μεγάλη επιχειρηματικότητα ενισχύεται πολύπλευρα με επιδότηση μισθών ως 70%, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, δάνεια, ενισχύσεις κ.ά.
 • Αφέθηκε ασύδοτη η σκοταδιστική προπαγάνδα των παραχριστιανικών, φασιστικών και εκκλησιαστικών κύκλων ενάντια σε κάθε προφύλαξη από την πανδημία, μια προπαγάνδα πολύ βολική για την κυβέρνηση γιατί δεν ζητάει ούτε γιατρούς ούτε ΜΕΘ
 • ΝΔ, ΕΕ και κεφάλαιο βλέπουν την διπλή υγειονομική κρίση ως «ευκαιρία» και περνάνε μια αλυσίδα από αντεργατικά μέτρα που διαλύουν ό,τι απέμεινε από τα μνημόνια στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση. Στόχος της κυβέρνησης είναι το καίριο χτύπημα στο 8ωρο/40ωρο, η ρευστοποίηση της εργασίας, η εκτίναξη στα ύψη της εκμετάλλευσης των εργαζομένων: ωράρια λάστιχα, διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών στις βιομηχανίες –έως και 120(!) ώρες το εξάμηνο, καθιέρωση πληρωμής των υπερωριών «σε είδος», π.χ. σε επιπλέον μέρες κανονικής αδείας, προκειμένου να πέσει το κόστος τους!
 • με το λεγόμενο «πτωχευτικό νόμο» παραδίνουν στα κοράκια των τραπεζών και των φαντς τη λαϊκή κατοικία, το εισόδημα και την περιουσία

Με ευθύνη της κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες έχουν φτάσει σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, η ΝΔ δίνει το βάρος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας και της κοινωνικής δράσης. Κλείνει τα λύκεια και αφήνει ανοιχτά τα δημοτικά και τα γυμνάσια επειδή οι εργοδότες απαιτούν να μην δοθούν άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς!

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Δεν έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα απέναντι στην πανδημία. Οι συνέπειες της υγειονομικής και κοινωνικές κρίσης είναι τραγικές για όσους μένουν συνωστισμένοι σε λίγα τετραγωνικά και πυκνοκατοικημένες περιοχές, δουλεύουν συνωστισμένοι σε επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα χωρίς μέτρα προστασίας, χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, μπαίνουν σε τάξεις με μεγάλο αριθμό μαθητών, φυτοζωούν σε στρατόπεδα προσφύγων.

Αυτοί αγωνιούν για την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, αυτοί δεν έχουν να πληρώσουν το τεστ, αυτοί ζουν το δίλημμα «υγεία ή δουλειά;»

Ο κόσμος του χρήματος, των επιχειρήσεων και των τραπεζών ζει μακριά από μας, στα άνετα αποστειρωμένα περιβάλλοντα, δεν παίρνει αστικό λεωφορείο και μπορεί να πληρώσει να υπηρεσίες υγείας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία: ό,τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες είναι πρόβα για όλη την Ελλάδα.

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τον κορονοϊό δεν θα τον αντιμετωπίσει η κοινωνία με απαγορεύσεις και αστυνομικούς, αλλά με μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, με γιατρούς.

Να σπάσουμε με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις τον ολοκληρωτισμό και τις χουντικές απαγορεύσεις. Το νέο καθεστώς αστυνομοκρατίας και ΜΑΤωμένης δημοκρατίας.

Τέρμα η κοροϊδία! Δεν θα ξαναπληρώσουμε την υγειονομική κρίση!

Τώρα –και όχι μετά- χρειάζεται πανεργατικός ξεσηκωμός, μαζικό κίνημα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, για την επιβίωση του λαού. Όχι στη συναίνεση και την ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική. Πραγματική αντιπολίτευση μπορεί να κάνουν μόνο οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους.

Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:

• Δωρεάν τεστ στον λαό.
• Προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια.
• Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επενδύσεις σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
• Αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
• Δημόσια Δωρεάν υγεία για όλους και όλες.
• Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
• Απαγόρευση απολύσεων. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
• Πλήρης κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών στην εστίαση και στον πολιτισμό με ευθύνη της εργοδοσίας.
• Κατάργηση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας. Να καταργηθεί ο «πτωχευτικός νόμος» αρπαγής λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους για το λαό
• Για να ζήσει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: