Συνέντευξη Αγαπητού στο nooz.gr: Πρόστιμο… 50.000 ευρώ για δύο πανό. «Δεν θα κάνουμε πίσω»

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα nooz.gr και τη δημοσιογράφο Ντίνα Μιχαλοπούλου έδωσε ο Θανάσης Αγαπητός με αφορμή το εξοντωτικό πρόστιμο 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε στην Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με αφορμή… δυο πανό!

Πρόστιμο... 50.000 ευρώ για δύο πανό: "Δεν θα κάνουμε πίσω"

Δάσκαλος και επικεφαλής της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Θανάσης Αγαπητός βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μία εντελώς παράλογη υπόθεση, που φαινομενικά όμως είναι… απολύτως νομότυπη.

Πριν από λίγο καιρό του κοινοποιήθηκε πως χρωστάει στην Εφορία το ποσό των 50.000 ευρώ. Ο λόγος;

Το ποσό αυτό είναι πρόστιμο που επιβλήθηκε από μία Επιτροπή, συγκροτημένη βάση του νόμου «Καλλικράτη» (2010) μετά από καταγγελία πως η παράταξη ανάρτησε «ατύπως» μία αφίσα και δύο πανό, στην πόλη των Σερρών στις πρόσφατες εκλογές.

Στην πενταμελή Επιτροπή προσέφυγε το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών μετά από ανώνυμη καταγγελία.

Δεν είναι πρώτη φορά που το ΑΤ έδειξε τόσο ζήλο για το προεκλογικό υλικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε μία πόλη όπου η αφισοκόλληση και η ανάρτηση πανό και στις πρόσφατες εκλογές (τοπικές και Ευρωεκλογές) υπήρξε τόσο εκτεταμένη, όσο… παντού αλλού.

Ανάλογη προσφυγή έγινε και το 2010 και το 2014, ωστόσο τότε το πρόστιμο δεν επιβλήθηκε τελικά.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ, το οποίο βαρύνει τον επικεφαλής της παράταξης.

Ας σημειωθεί πως πανό και αφίσες δεν δημιουργούσαν κάποιο πρόβλημα, δεν παρακώλυαν την συγκοινωνία, για παράδειγμα.

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό, ωστόσο ο συγκεκριμένος νόμος του 2010, προβλέπει πρόστιμο από 50.000 έως 100.000 ευρώ για ανάρτηση προεκλογικού υλικού σε «μη προβλεπόμενους χώρους«.

Όπως λέει ο κ. Αγαπητός στο nooz, ο δήμος Σερρών είχε ορίσει 29 ταμπλό για την προβολή 49 κομμάτων, 9 περιφερειακών παρατάξεων και άλλων τόσων περίπου δημοτικών παρατάξεων.

Πρακτικά, όπως, αυτό σήμαινε πως η προβολή της παράταξης έπρεπε να περιοριστεί (κυριολεκτικά) σε ένα ταμπλό 30 x 30 cm.

Αυτό τη στιγμή που οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων έχουν στη διάθεσή τους τεράστια κονδύλια για διαφημιστικές δαπάνες, χρόνο σε ΜΜΕ, πρόσβαση σε δημοσιογράφους, τοπικούς παράγοντες και πολλά άλλα μέσα.

Ενδιαφέρον σημείο της ιστορίας είναι επίσης, πως η παράταξη δεν ανάρτησε τα δύο πανό στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, δηλαδή κεντρικά δεν γνωρίζουν ποιος τα τοποθέτησε.

Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε στην Επιτροπή, ωστόσο δεν έγινε κάποια έρευνα, πριν επιβληθεί το πρόστιμο.

Η κοινοποίηση της βεβαίωσης του προστίμου μέσω Εφορίας

 

Η συνέντευξη στο nooz

1. Κύριε Αγαπητέ, όσον αφορά την καταγγελία και την επιβολή του προστίμου για το προεκλογικό υλικό σας, κάνετε λόγο για στοχοποίηση. Εξηγήστε μας γιατί.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για στοχοποίηση, καθώς στην προεκλογική περίοδο είδαμε πανό, αφίσες, διαφημιστικό υλικό, τόνους υλικού, ακόμα και κατασκευές των υποψηφίων που προέρχονται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.

Το ΑΤ Σερρών που έκανε την καταγγελία είδε μόνο τα πανό της μαχόμενης Αριστεράς και φέτος και στις προηγούμενες εκλογές.

Δεν είναι μυστικό ότι «ενοχλεί» η στάση μας γιατί στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Υπερασπιζόμαστε τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα και είμαστε ενάντια στο φασισμό.

Παίρνουμε θέση αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενάντια σε εθνικισμό, ρατσισμό, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και φυσικό πλούτο από τη λεηλασία. Ιδιαίτερα «ενοχλεί» η θέση μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, αλλά και η  τοποθέτησή μας στο πλευρό των κινητοποιήσεων ενάντια στον αγωγό Τap.

Μέλη της παράταξης διώκονται για τη συμμετοχή στους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, έχουν στοχοποιηθεί από φασίστες, έχουν δεχτεί την αστυνομική βία.

2. Ισχυριστήκατε στην Επιτροπή πως ένα μέρος του επίμαχου υλικού δεν τοποθετήθηκε εν γνώσει σας.  Ερευνήθηκε η καταγγελία σας, πριν την επιβολή του προστίμου;

Έτσι ακριβώς είναι και δεν υπήρξε καμία έρευνα ή σχετική ενέργεια από την επιτροπή.

3. Τι σημαίνει για τη ζωή και την πολιτική σας δράση η επιβολή αυτού του προστίμου;

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για προσωπικό και νομικό θέμα, αλλά για πολιτικό με στόχευση ενάντια στη συλλογική δράση.

Εμείς δε θα κάνουμε πίσω στην πολιτική μας δράση. Σε αυτό μας ενθαρρύνει και η στάση αλληλεγγύης, ειδικά από μαχόμενο κόσμο της Αριστεράς, λαϊκούς ανθρώπους και εργαζόμενους που στηρίζουν τη δράση του μαζικού κινήματος.

Σε τελική ανάλυση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κεντρική Μακεδονία είναι μια συλλογική προσπάθεια γεννημένη μέσα στις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, ταγμένη στην πάλη για ένα καλύτερο κόσμο.

Δε θα υποστείλουμε τις σημαίες μας εξαιτίας του κρατικού αυταρχισμού.

4. Υπάρχει κλίμα ανοχής από τις αρχές των Σερρών (δημοτική, αστυνομική κ.α.), στις κινητοποιήσεις πολιτικής διαμαρτυρίας; Τι έχετε διαπιστώσει από την δική σας δράση;

Η πολιτική δράση και η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες είναι δικαίωμα και ηθική υποχρέωση.

Η υπεράσπιση του ψωμιού, των δημόσιων αγαθών, των δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι ανάγκη ζωής, αλλιώς η κερδοσκοπία του κεφαλαίου θα μας πάει ακόμα πίσω σε σκοτεινές εποχές.

Θα θέλανε μια κοινωνία στον καναπέ και την αποχαύνωση ώστε οι πολιτικές ελευθερίες να είναι τυπικές, αλλά δεν τους βγαίνει, καθώς υπάρχουν σημαντικές εστίες αντίστασης. Για αυτό έχουμε αλλεπάλληλα νομοθετήματα σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, του πανεπιστημιακού ασύλου και -όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα- των διαδηλώσεων.

Η αστυνομία υλοποιεί την κρατική κατεύθυνση που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις μετά τα μνημόνια, στοχοποιώντας τους κοινωνικούς αγώνες. Οι αρχές των Σερρών φαίνεται έχουν δυσανεξία από τη μαχητική στάση όσων δεν παραιτούνται από τα δικαιώματά τους.

Γι’ αυτό και στις τοπικές εκλογές, για άλλη μια φορά, έχουμε καταγγελίες για τα ελάχιστα πανό και αφίσες της μαχόμενης Αριστεράς.

Οι τόνοι αφίσες, μπάνερ κλπ των κατεστημένων δυνάμεων που έβλεπε καθημερινά ο Σερραίος, είναι αόρατα για στις τοπικές αρχές.

. Ενώ η υπόθεση έχει πάρει δημοσιότητα, σημειώθηκε νέο κρούσμα επίθεσης με πέτρες στο γραφείο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις Σέρρες. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Είναι φανερό ότι οι παρακρατικοί κύκλοι είδαν το πρόστιμο σαν το «πράσινο φως» για επίθεση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε ανάλογα φαινόμενα.

Θυμίζω ότι το 2015 τα τότε στελέχη της Χρυσής Αυγής στις Σέρρες Ν. Σιώης, πρώην βουλευτής και Σ. Ηλιάδης καταδικάστηκαν για επίθεση σε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Και τότε και τώρα η απάντησή είναι μία και ξεκάθαρη: «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ».

6. Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε από εδώ και πέρα;

Θα πάμε αυτή την υπόθεση μέχρι το τέρμα μέχρι να δικαιωθούμε.

Όπως και στην περίπτωση της δίωξης μου το 2013 μαζί με δυο συναδέλφους εργαζόμενους σε δήμους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με απαίτηση του Φούχτελ, (σ.σ. Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, επικεφαλής της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας), του γερμανού πολιτικού που επιτηρούσε από τη Θεσσαλονίκη την εφαρμογή του μνημονίου, η δύναμη αλληλεγγύης θα φανεί δυνατότερη από μια άδικη ενέργεια σε βάρος του λαϊκού κινήματος.

Γι αυτό καλούμε κάθε δημοκράτη, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο, κάθε συλλογικό φορέα και αγωνιστή του κοινωνικού αγώνα, της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος, να πάρει θέση αλληλεγγύης και να απαιτήσουμε όλοι μαζί να καταργηθεί το αντιδημοκρατικό πλαίσιο που επιχειρεί να φιμώσει τις μαχητικές φωνές.

Πηγή: nooz.gr
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: