Η διοίκηση Τζιτζικώστα κάνει πλάτες στην Ελντοράντο και στις καταστροφικές συνέπειες της κερδοσκοπίας των χρυσοθύρων

Η τεράστια οικολογική καταστροφή με σοβαρούς κινδύνους στην οικονομία και την υγεία των κατοίκων από την εξορυκτική δραστηριότητα της Ελντοράντο στη Χαλκιδική επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.  Αποψίλωση δασών, καταστροφικές συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή, καθιζήσεις σπιτιών, μόλυνση θαλασσών, ρευμάτων, αλλά και υπόγειων υδάτων, επιβάρυνση με επικίνδυνα μικροσωματίδια του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι ευρύτερων περιοχών, είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Σε αυτή την καταστροφική πολιτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα της «ανάπτυξης» και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ήρθε να προστεθεί η νέα απόφαση της  Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΑΚΑΟ-ΠΚΜ) που γνωμοδότησε θετικά  για «Ερευνητικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού Νότια-Νοτιοδυτικά (ΝΝΔ) του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών». Η απόφαση αυτή που κοινοποιήθηκε πρόσφατα, αν και έχει ημερομηνία 26-11-2018, αγνοεί σκανδαλωδώς ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, απέχει μόλις 100 μέτρα από τα χωριά της Στρανονίκης και των Σταγείρων, ενώ απειλεί ανοιχτά τις υδρογεωτρήσεις και τις πηγές που παρέχουν νερό στις γύρω περιοχές.

Η Ανταρσία στη Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική αριστερά  στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και στο κίνημα ενάντια στις εξορύξεις και την καταστροφική επέλαση των χρυσοθύρων. Απαιτεί μαζί το λαό της Χαλκιδική να σταματήσει κάθε επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και να ακυρωθεί η γνωμοδότηση της Επιτροπής από την περιφερειακή αρχή.

Η φύση αποτελεί το «ανόργανο σώμα» του ανθρώπου. Κάθε παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται βάση της απόλυτης ισορροπίας με το περιβάλλον, να υπόκειται σε πανκοινωνικό έλεγχο και να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι αυτές των εταιρειών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: