Τις θέσεις της παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία

Οι θέσεις της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς παρουσιάστηκαν  την σήμερα Τετάρτη 20 Φλεβάρη σε συνέντευξη τύπου.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θανάσης Αγαπητός τόνισε ότι η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά απευθύνει κάλεσμα αγώνα, αντίστασης, ρήξης και ανατροπής ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, σε Κλεισθένη, Καλλικράτη και Μνημόνια, καθώς και σε εθνικισμό, ιμπεριαλισμό, φασισμό, πόλεμο.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση ο Θ. Αγαπητός υπογράμμισε πως «η ζωή είναι πολύ σκληρή στην Κ. Μακεδονία για τον κόσμο της δουλειάς, της αγροτιάς και τη νεολαία, παρά το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια που πουλάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ.

Ελαστική και απλήρωτη εργασία, συντάξει πείνας, ανεργία, φτώχεια, αναδουλειά και χαμένοι κόποι στο χωράφι. Μετανάστευση για τη νεολαία. Η ζωή δε βγαίνει με το «κοινωνικό μέρισμα» και τα ψίχουλα που εξανεμίζονται από τις τιμές-φωτιά στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, το πετρέλαιο, τα τιμολόγια ΔΕΚΟ και τα νοίκια. Παιδεία, υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες είναι σε διάλυση και μόνιμη υποχρηματοδότησης, λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενων. Την ίδια ώρα οι βασικοί επιχειρηματικοί κλάδοι ανεβάζουν τα κέρδη με καύσιμη ύλη τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα η κερδοσκοπία των μονοπωλιακών συμφερόντων και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί γίνονται απειλή για το περιβάλλον και τη ζωή στην περιοχή.

Και πώς να μην είναι έτσι όταν η «κανονικότητα» που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι τα Τρία Μνημόνια που παραμένουν ακλόνητα και οι πάνω από 700 εφαρμοστικοί νόμοι που συνεχίζουν να ισχύουν!

Φυσικοί αυτουργοί είναι τα κόμματα που ψήφισαν τα τρία μνημόνια και συνεχίζουν να τα στηρίζουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ που τον στήριξαν, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και οι δορυφόροι τους. Ηθικοί αυτουργοί και εμπνευστές η ξένη και ντόπια ολιγαρχία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανομολόγητος αλλά ξεκάθαρος στόχος το κόστος της κρίσης να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι».

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της περιφέρειας ανάφερε πως «νομοθετικές παρεμβάσεις με  βαρύγδουπα ονόματα, Καλλικράτης- Κλεισθένης, καθόρισαν με απόλυτη αυστηρότητα το ρόλο της περιφέρειας. Κατήργησαν τη δυνατότητα ελέγχου από τις τοπικές κοινωνίες, μετέτρεψαν την αυτοδιοίκηση σε μηχανισμούς πλήρως εξαρτώμενους από το Κράτος και στην ουσία δεν είναι πια ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση! Το τοπικό κράτος είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και του κεφαλαίου. Τέλος η υποχρηματοδότηση  από τους κρατικούς πόρους επιβάλλει το ζητιάνεμα πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως τα  ΕΣΠΑ, που επιβάλλουν τους όρος της αντιλαϊκής πολιτικής και την ελαστική εργασία, αλλά και την υπερφορολόγηση, καθώς και την εκχώρηση δραστηριοτήτων στους κερδοσκόπους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ο Περιφερειάρχης Τζιτζικώστας πρωταγωνίστησε για λογαριασμό της ΝΔ στην υλοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης, με τις πλάτες που του έκαναν οι παρατάξεις Ιωαννίδη (επίσης ΝΔ), Παυλίδου (σήμερα ΝΔ, πρώην Ποτάμι, αρχικά ΠΑΣΟΚ). Σε γραμμή συναίνεσης η Χρυσή Αυγή είχε στην πράξη ρόλο συμπολίτευσης, με αντάλλαγμα την αντιμετώπισή της σαν «σοβαρό κόμμα» και όχι σαν φασίστες που η ηγεσία τους δικάζεται για φόνους, τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα. Εξάρτημα της συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ-Τζιτζικώστα ήταν οι κυβερνητικές παρατάξεις Μπόλαρη και Πράσινων/Οικολόγων.

Η παράταξη Χαραλαμπίδου ήταν για 4 χρόνια η κοινή στέγη της ΛΑΕ με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ΚΟΕ των εθνικιστικών συλλαλητηρίων, δίνοντας άλλοθι στους εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ κρατήθηκε μακριά από κρίσιμους αγώνες στην Κ. Μακεδονία, όπως η πάλη ενάντια στην ασυδοσία της Ελντοράντο στις Σκουριές, εγκλωβίζει το εργατικό κίνημα στην υποστήριξη των κοινοβουλευτικών προτάσεων, ενώ δε συγκρούστηκε με το εθνικιστικό ρεύμα αναπαράγοντας τα περί «αλυτρωτισμού των Σκοπίων».

Εξηγώντας ο Θ. Αγαπητός την θέση της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως «αποτελεί αντιδραστική εξέλιξη σε βάρος και των δύο γειτονικών λαών. Επιβλήθηκε από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ και εξυπηρετεί τα δικά τους οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Εκφράζει παράλληλα τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, καθώς δεσπόζουσας σημασίας προβλέπεται η «συνεργασία» με την ελληνική πλευρά στα θέματα άμυνας, αστυνομίας και πολιτικής προστασίας, με επίκεντρο την εκπαίδευση προσωπικού και τις κοινές ασκήσεις. Σταθεροποιείται έτσι η θέση του ελληνικού κεφαλαίου με τις 335 σημαντικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας σε τραπεζικό σύστημα, ενέργεια, κατασκευές, λιανεμπόριο, τρόφιμα. Ταυτόχρονα, είναι σαφές πως η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει, αλλά αντίθετα εντείνει τον εθνικισμό και των δύο λαών.

Η προοπτική της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή δεν προωθείται με εκβιασμούς  από τα πάνω, από τους ιμπεριαλιστές και τις άρχουσες τάξεις, όπως και την ελληνική. Χτίζεται στους κοινούς αγώνες ενάντια σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και καπιταλιστές. Σε αυτή την διεθνιστική, ταξική  και αντιιμπεριαλιστική προοπτική μπορούν πράγματι να ενωθούν οι λαοί».

Η πρόταση της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, είπε ο Θ. Αγαπητός έχει σαν βάση την εκτίμηση πως η πολιτική της κυβέρνησης και του τοπικού κράτους μπορούν να ανατραπούν από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο, πολιτικά επικίνδυνο, εργατικό και λαϊκό κίνημα και μια μαχητική αντιπολίτευση που θα διαμορφώνει ταυτόχρονα τους όρους επιβολής της λαϊκής θέλησης.

Με ένα πρόγραμμα κοινωνικά αναγκαίο στη βάση του, που δεν απευθύνεται στην εξουσία για να παζαρέψει λύσεις ούτε είναι η συνταγή για να μας μετατρέψει σε φιλολαϊκούς διαχειριστές του σημερινού συστήματος. Είναι πρόταση αγώνα, σύγκρουσης, κατακτήσεων και ανατροπής. Η δύναμη που μπορεί να το υλοποίηση είναι ο μαχόμενος και οργανωμένος λαός.

Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία αγωνίζεται να είναι μια φωνή στρατευμένη στους κοινωνικούς αγώνες και στο αίτημα για δημοκρατία, ανατροπή των μνημονίων, μια άλλη κοινωνία με τον πλούτο και την εξουσίας στα χέρια των εργαζόμενων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εφαρμόσει το σύστημα της εναλλαγής στην εκπροσώπηση στο περιφερειακό συμβούλιο, με την κυκλική ανανέωση ανά 15μηνο.

 

 

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: