Άρθρο του Δ. Σταμάκου, υπ. αντιπεριφερειάρχη Θεσ/νίκης στην εφημερίδα «Τύπος της Θεσσαλονίκης»

σταμακος2Άρθρο του Δ. Σταμάκου, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τύπος της Θεσσαλονίκης στις 11.5.2014

Οι εκλογές τις 18η Μαΐου θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρ’ όλα αυτά ο προεκλογικός διάλογος είναι ακόμη πολύ χλιαρός και η αντιπαράθεση δεν έχει πιάσει την ουσία των προβλημάτων.

Η απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας και οι βασικοί διεκδικητές του περιφερειακού θώκου, διαγκωνίζονται για το ποιος διαχειρίστηκε ή μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους μειωμένους προϋπολογισμούς και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ανταγωνίζονται σε ευχολόγια για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία και τα υπόλοιπα προβλήματα της περιφέρειας, αλλά όταν η κουβέντα πάει στο δια ταύτα, η σιγή ασυρμάτου επιστρέφει και τα ευχολόγια πολλαπλασιάζονται. Μέχρι στιγμής αποφεύγουν να απαντήσουν σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν τεθεί και από την δικιά μας πλευρά αλλά και να λογοδοτήσουν για την μέχρι τώρα στάση τους.

Μόνο που σε αυτές τις εκλογές δεν θα ψηφίσουμε για διαχειριστή, ούτε για λογιστή που θα κρατά τα βιβλία της περιφέρειας…

Τι στάση κράτησε λοιπόν η απερχόμενη διοίκηση και τι στάση θα κρατήσουν οι επίδοξοι διεκδικητές στα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας μας, στην καταστροφή της Χαλκιδικής την καύση σκουπιδιών, τις ιδιωτικοποιήσεις του λιμανιού, του νερού, της καθαριότητας, την εκτίναξη της ανεργίας;

Τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να μην ξεπουληθεί ο αιγιαλός της Μακεδονίας; Πως ακριβώς τοποθετούνται απέναντι στην κοροϊδία των ΕΣΠΑ που προβάλλεται ως σωτηρία και σχέδιο, ενώ στην πραγματικότητα για κάθε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ, πληρώνουμε 8,5 ευρώ για ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε;

Το 30% ανέργων (61% στους νέους), το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για ψίχουλα – από τα χιλιάδες στρέμματα της ορεινής Χαλκιδικής, τα πρώην στρατόπεδα έως τις παραλίες της Κατερίνης- τα διόδια, οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, η γιγάντωση της απλήρωτης εργασίας δεν είναι απλοί αριθμοί. Δεν είναι μια στατιστική. Είναι η πραγματικότητα που ζούμε, είναι ο κόσμος που σήμερα αγωνιά, είμαστε όλοι εμείς.

Στις 18 Μαΐου αυτός ο κόσμος πρέπει να εκφραστεί. Να εκφραστούν οι εργαζόμενοι που αγωνιούν για το αν αύριο θα έχουν δουλειά. Οι άνεργοι που δεν τους αφήνουν να δημιουργήσουν στο τόπο τους. Η νεολαία, που θέλουν να παραγράψουν από την ιστορία και ζει μέσα στην κοροϊδία των voucher.

Στις 18 Μαΐου θα πρέπει να εκφραστεί ο κόσμος που αγωνία και αγωνίζεται. Όσοι έχουν αντισταθεί στις εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία. Όσοι αντιστέκονται ακόμα στην φυγή και δεν αποδέχονται την υποταγή. Να εκφραστούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, της Ευκαρπίας της Ασσήρου, των Ταγαράδων, των Σερρών και της Ημαθίας που αντιστάθηκαν στην καταστροφή του τόπου τους από τις εξορύξεις Χρυσού, την καύση απορριμμάτων, τη λεηλασία του Βερμίου.

Στις 18 Μαΐου πρέπει να εκφραστούν οι κάτοικοι στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, που οργανώθηκαν ή στήριξαν τις δεκάδες πρωτοβουλίες κατοίκων και διαμόρφωσαν πρωτότυπες μορφές αλληλεγγύης και αντίστασης απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα που μας έχουν επιβάλλουν.

Στις 18 Μαΐου, όλοι αυτοί, όλοι εμείς πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής σε όλους αυτούς που μας οδήγησαν έως εδώ και σε αυτούς που επιμένουν να μας “σώσουν” με την ίδια αποτυχημένη συνταγή που “έσωσαν” και την χώρα.

Να μαυριστούν αυτοί που μετέτρεψαν τις γειτονιές μας σε γειτονιές απόγνωσης και εξαθλίωσης. Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα να στείλουμε και το μήνυμα, πως διαλέγουμε ένα διαφορετικό δρόμο, πως είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όσα καθημερινά μας κλέβουν.

Πως είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε σε μια περιφέρεια, που θα προσφέρει ψωμί και δουλειά σε όλους, σε μια περιφέρεια στην όποια θα πραγματωθεί το σύνθημα “γη και ελευθερία”.

Να στείλουμε το μήνυμα πως θέλουμε να ανοίξει ο δρόμος για να ζήσουμε σε μια χώρα χωρίς μνημόνια, χωρίς το βραχνά του χρέους, σε μια χώρα ελεύθερη από τα δεσμά του ευρώ και της Ε.Ε. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε με τη συμμετοχή μας σε αυτές τις εκλογές,.

Αυτό το μήνυμα υπηρετήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό θα υπηρετήσουμε και μετά τις εκλογές τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και με τη συμμετοχή μας στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας.

Στις 18 Μαΐου λοιπόν ας κάνουμε όλοι μαζί μια ανταρσία για να αλλάξει η περιφέρεια και η χώρα ρότα…

Δημήτρης Σταμάκος, Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος του συντονιστικού του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας και της καύσης σκουπιδιών, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης με την “Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά”

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: