Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία στη μάχη των εκλογών με πρόγραμμα ρήξης με την πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ

Συνεδρίασε το Σάββατο 15.2.2014 στη Θεσσαλονίκη η ολομέλεια της περιφερειακής κίνησης Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία, όπου συζητήθηκε ο απολογισμός δράσης του περιφερειακού συμβούλου, οι άξονες της προγραμματικής διακήρυξης, το πρόγραμμα δράσης και τα κριτήρια συγκρότησης του ψηφοδελτίου.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές της 18ης Μάη με βασικούς στόχους:

 • Την αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και συνολικά της πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ-ΔΝΤ, των Μνημονίων και του Καλλικράτη, αλλά και των Τζιτιζικώστα και Ψωμιάδη που τη διαχειρίστηκαν στην Κ. Μακεδονία, και όσων έχουν το επίσημο ή ανεπίσημο χρίσμα τους (Ιωαννίδης, Μπόλαρης).
 • Την αποφασιστική καταδίκη της ΕΕ που οργανώνει με τα Μνημόνια και το ληστρικό Χρέος της αντιλαϊκή εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη
 • Την ανάδειξη μιας ισχυρής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, μιας δύναμης που ενισχύει την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων με πρόγραμμα την εργατική διέξοδο από την κρίση.

Άξονες του προγράμματος είναι η διαγραφή του χρέους και η παύση πληρωμών, η κατάργηση του Μνημονίου και των νόμων, η έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, η ριζική αναδιανομή του πλούτου και η κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία θα έχει:

 • Η ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, των απολύσεων και της απλήρωτης εργασίας και το κατηγορηματικό ΟΧΙ στη μετατροπή της περιφέρειας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).
 • Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες
 • Η πάλη ενάντια στα χαράτσια, τις κατασχέσεις, τη φοροληστεία
 • Η στήριξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς για να μην πεινάσει ο λαός, με πρώτο βήμα την ανατροπή της ΚΑΠ και της φοροληστείας
 • Tο σταμάτημα της λεηλασίας των δημόσιων υποδομών με ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ κλπ και του φυσικού πλούτου, όπως στις Σκουριές, στην Ευκαρπία με το ΣΜΑ κ.ά., τη μη κατασκευή του αγωγού TAP που φέρνει μια σειρά από κινδύνους για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία, πέρα από την απειλή που συνεπάγεται το αποικιοκρατικού τύπου καθεστώς λειτουργίας του.
 • Ο φραγμός στην κρατική καταστολή και την εργοδοτική αυθαιρεσία, η αντιμετώπιση της φασιστικής και ρατσιστικής απειλής,
 • Η εναντίωση στην παρουσία στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ
 • H απελευθέρωση της πολιτιστικής δημιουργίας από το σκοταδισμό και τη μνημονιακή λιτότητα.

Αυτό το πρόγραμμα θα έχει σαν βασική θέση την ανάγκη ρήξης με το ασφυκτικό και αντιδημοκρατικό πλαίσιο του Καλλικράτη και της ΕΕ, αλλά και του περιφερειακού σχεδιασμού που επιβάλλούν,  υποτάσσοντας τους πόρους και τις λειτουργίες του τοπικούς κράτους στην κερδοφορία του κεφαλαίου, φιμώνοντας τη φωνή της κοινωνίας και των κινημάτων της.

Στην ολομέλεια ορίστηκε γραμματεία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς-Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία, με μέλη από κάθε περιφερειακή ενότητα, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό της κίνησης και την προετοιμασία της συνέλευσης την Κυριακή 9 Μάρτη όπου θα εγκριθούν η εκλογική διακήρυξη με το πρόγραμμα, το ψηφοδέλτιο, και οι υποψήφιοι για τη θέση του περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: